Gebruikersrollen aanmaken en toewijzen

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Met gebruikersrollen bepaal je welke rechten gebruikers hebben in Rentman. Alle gebruikers in Rentman hebben een rol die bepaald tot welke modules en functies zij toestemming hebben en welke acties zij kunnen uitvoeren.

In dit artikel
> Powerusers en niet-Powerusers
> Standaard Gebruikersrollen
> Nieuwe gebruikersrol aanmaken

> Gebruikersrol bewerken
> Gebruikersrol toewijzen
> Veelgestelde vragen
-

Gebruikersrollen
Met gebruikersrollen kun je toegestane acties van medewerkers en freelancers in de software beheren. Magazijnmedewerkers hoeven bijvoorbeeld niet dezelfde acties uit te voeren als een accountmanager. Met gebruikersrollen zorg je er dus ook voor dat niet iedere gebruiker al je financiële informatie kan inzien.

Voorbeeld: Johan is een freelancer die regelmatig voor je werkt. Voor hem is enkel van belang dat hij kan zien op welke projecten hij werkt en eventueel een pakbon kan printen. Tijdens het aanmaken van zijn gebruikersaccount geef je hem een 'Freelancer' rol. Hiermee kan Johan wel zijn eigen agenda raadplegen, maar heeft hij geen rechten om projecten te bewerken of financiële informatie te zien.

Powerusers en niet-Powerusers

We maken in Rentman onderscheid tussen gebruikers met en zonder Poweruser rechten. Voor niet-Powerusers zijn de meeste handelingen en schermen toegankelijk. Accounts voor gebruikers zonder Poweruser rechten zijn ongelimiteerd.

Onderstaande acties kunnen alleen door Powerusers worden uitgevoerd.

• Projecten maken, bewerken en verwijderen
  • Facturen, offertes en contracten maken en bewerken
  • Personeelsplanningen maken en wijzigen
  • Toegang tot het configuratiepanel

Let op: Het aantal Poweruser rollen dat je kunt toewijzen wordt bepaald door je licentie. Je kunt dus niet een Poweruser rol toewijzen als deze niet door je huidige licentie wordt gedekt. Meer over het upgraden van Powerusers.

Standaard gebruikersrollen

In Rentman tref je een aantal standaard gebruikersrollen aan. Deze zijn afgestemd op veelvoorkomende gebruikers van de software.

Om je standaardrollen te bekijken ga je naar Configuratie Gebruikersrollen (onder Account). De volgende rollen zijn standaard ingesteld in Rentman:

Standaardrol Alleen rechten om eigen planning in te zien. Deze rol wordt standaard toegewezen aan nieuwe gebruikers. Je kunt van deze rol geen Poweruser maken.
Poweruser Volledige rechten om alles te bekijken en bewerken.
Freelancer Minimale rechten bedoeld om persoonlijke planning te raadplegen. Geen rechten om te bewerken. Gebruikers met deze rol hebben inzicht in hun persoonlijke planning en relevante projectdetails.
Kantoormedewerker Kan alle modules inzien en bepaalde aanpassingen maken. Bedoeld om overzicht te houden op planning, financiën, relatie- en materiaalbeheer vanuit kantoor.

Een nieuwe gebruikersrol aanmaken

Om een gebruikersrol toe te voegen:

1. Ga naar Configuratie > Account > Gebruikersrollen.
2.  Klik op + voeg toe
3. Geef een naam aan je nieuwe gebruikersrol in de tab die opent (bijvoorbeeld 'Magazijnmedewerker').
4. Per module bepaal je welke rechten de gebruiker heeft. Niet-geselecteerde modules blijven onzichtbaar voor de gebruiker.

Let op: Alleen Powerusers kunnen een nieuwe gebruikersrol aanmaken of bewerken.

Hieronder lees je hoe je gebruikersrollen verder kunt instellen.

Een gebruikersrol bewerken

Om een (standaard)rol te bewerken > Select.png selecteer de gewenste rol > klik op het Bewerken.PNG bewerken icoontje. Je kunt ook dubbelklikken op een gebruikersrol om deze te openen en bewerken.

Door een module aan te vinken geef je een gebruiker algemene toegang tot die module. Dit betekent dat hij/zij enkel de inhoud kan bekijken, maar niet bewerken. Door een module uit te klappen kun je de rechten om te bewerken instellen. Je kunt de rechten van een module alleen bewerken als deze selected.png geselecteerd is.

Poweruser rechten
Sommige acties in de software kunnen alleen Powerusers uitvoeren. Deze zijn aangegeven met een rode cursieve tekst. Bovenin het scherm kun je zien of voor de huidige rol Poweruser rechten vereist zijn.

Rentman tip: Wij raden aan terughoudend te zijn met het toewijzen van rechten om database items te verwijderen. Een verwijderd materiaalitem uit je database beïnvloedt namelijk alle projecten waar dit artikel op gepland staat en stond.

Een gebruikersrol toewijzen aan een gebruiker

Om een gebruikersrol toe te wijzen ga je eerst naar Medewerkers in de linkerkolom. In het overzicht van medewerkers zie je onder Gebruikersrol welke rol gebruikers momenteel hebben.

Om een rol toe te wijzen of te veranderen:

1. Ga naar Medewerkers (linkerkolom) en dubbelklik op een medewerker
2.  Bij gebruikersrol (onder Logingegevens) kies je de gewenste rol voor deze medewerker uit het drop-down menu.
3. Klik op 'Opslaan' (alt + s) om de veranderingen definitief te maken.

Veelgestelde vragen

Werken de rechten van gebruikers ook in de app en agenda synchronisatie?
Ja. De rechten die je een gebruiker geeft zijn overal hetzelfde. In de app of agenda heeft hij/zij geen extra of andere overzichten of rechten dan die de gebruikersrol toelaat. Een gebruiker met 'Freelancer' rol heeft in de app dus alleen inzicht in de projecten waar hij/zij gepland staat.

Hebben Powerusers standaard toegang tot alle data in Rentman?
Nee. Ook voor Poweruser rollen kun je de acties en toegang tot functies beperken. Een Poweruser kan bijvoorbeeld het recht hebben om alleen eigen facturen te bekijken en bewerken, maar niet die van andere accountmanagers.