Personeels- en transportfuncties in een project

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

In dit artikel leggen we uit hoe je functiegroepen kan toevoegen en functies en ritten in kunt plannen bij je projecten.

In dit artikel:
> Functiegroep toevoegen
> Standaardfuncties
> Nieuwe functies toevoegen
> Personeel en transport plannen
> Functie opties
-

Algemeen
Open een project en ga naar het personeel en transport tabblad om functies en ritten te plannen. Functies en ritten voeg je toe in functiegroepen waar tijden aan verbonden zijn. Functies worden vanuit de linkerlijst geselecteerd en gepland.

Het plannen van voertuigen en personeel op de functies gebeurt niet in de personeel en transport tab in een project maar doe je centraal in de personeelsplanning-module.

Functies in een project plan je snel door functiegroepen toe te voegen voor de projectdagen en standaard functies te plannen op deze functiegroepen.

Tip: Wanneer je Rentman goed inricht kun je functies heel snel plannen. Zorg ervoor dat standaardfuncties, tijden in de algemeen-tab en projecttemplates goed ingevuld zijn wanneer je functies gaat plannen.

Functiegroep toevoegen
Functies worden gepland in functiegroepen. Functiegroepen maken het makkelijk om functies te verdelen per tijd/dag. Dit maakt het plannen van functies vervolgens sneller. Klik op het pijltje naast '+Toevoegen' selecteer hier 'Functiegroep'. Vul een naam in voor een nieuwe groep, controleer of wijzig de geselecteerde tijd en klik op de + aan de rechterkant. Klik op de om een bestaande functiegroep aan te passen.

Tip: Zorg ervoor dat tijden (bijvoorbeeld projectdagen) al toegevoegd zijn in de algemeen-tab. Zorg ervoor dat deze tijden al zoveel mogelijk toegevoegd zijn in de projecttemplates.

Standaardfuncties

Standaardfuncties toevoegen
Functies plan je snel door functies toe te voegen vanuit de standaardfuncties in de linkerlijst. Standaardfuncties zijn volledig vooraf ingevulde functies waar alleen nog een tijd aan gekoppeld hoeft te worden. Om een standaardfunctie te plannen selecteer je een functiegroep en dubbelklik je op een standaardfunctie.

Nieuwe standaardfuncties toevoegen
Klik op de op de pijlknop naast '+Toevoegen'  en selecteer standaardfunctie om een nieuwe standaardfunctie in te stellen en toe te voegen. Klik op de bewerkknop van een standaardfunctie om deze te bewerken.

Standaardfuncties bewerken
Dubbelklik op het icoontje naast een standaardfunctie en klik op bewerken om aanpassingen te maken of op verwijderen om de standaardfunctie te verwijderen.

Nieuwe functies toevoegen
Om een nieuwe functie toe te voegen klik je op de pijlknop naast '+Toevoegen' en selecteer je de functie. De functie vul je in en voeg je toe. Dubbelklik op het /symbool van een functie om deze aan te passen.

Personeel en transport plannen
Om medewerkers en voertuigen te plannen op personeels- en transportfuncties klik je op 'plan medewerkers'. Het project blijft dan als tab staan en de personeelsplanner zal geopend worden in de tijdsperiode van het project met de bijbehorende functies en ritten.

Functie opties
Wanneer je een een personeels- of transportfunctie selecteert in de in de projectenmodule>personeel en transport, moet je een aantal velden invullen. Hier leggen we uit wat deze velden betekenen.

Naam op offerte: vul de naam in die op de offerte zal komen.

Naam voor intern gebruik: deze naam komt terug in de personeelsplanning en wordt gecommuniceerd naar de medewerkers.

Periode
Tijden bekend: dit is de periode die gewerkt zal worden. Klik op de periode om deze aan te passen. Hier kan uit een vrije invoer geselecteerd worden of uit het tijdschema gekozen worden. Ook kan een afwijkende planperiode opgegeven worden als er bijvoorbeeld eerder verzameld wordt op kantoor.

Tijden onbekend: vul een aantal en een eenheid in om een functie zonder tijden toe te voegen.

Reistijd vooraf/achteraf: vul een aantal in en selecteer een eenheid om de reistijd op te geven. Dit zal zichtbaar zijn voor de planner en kan gebruikt worden om aan te geven of medewerkers met een voertuig meerijden of niet.

Aantal: vul het aantal medewerkers/voertuigen in dat nodig is voor deze functie.

Pauze (personeel): vul een aantal in en selecteer een eenheid om de pauze aan te geven.

Afstand (transport): vul het aantal kilometers naar locatie in. Dit wordt automatisch ingevuld op basis van de afstand van de ingevulde locatie in configuratie naar de locatie dat geselecteerd is in het project.

Verhuurkosten: dit is de uurprijs/km-prijs of vaste prijs die doorberekend wordt naar de klant.

Inhuurkosten: dit is een inschatting van de uurprijs/km-prijs of vaste prijs die je kwijt bent aan medewerkers.

BTW code: selecteer welke BTW code van toepassing is op de functie.

Opmerking: selecteer klant, planner of medewerker en vul een opmerking in die terug zal komen in de communicatie voor deze personen.

In prijsberekening: selecteer deze optie om de functie mee te laten rekenen in de prijsberekening.

Toon in planner: selecteer deze optie om de functie in de personeelsplanning te tonen.