Document templates bewerken

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Templates bepalen welke informatie wordt weergegeven op uw bonnen en op welke manier. In de template editor kun je templates maken en bewerken.

In dit artikel:
> Template editor
> Knippen en plakken van modules naar andere templates
-

In de template tab in je configuratie bepaal je welke templates gebuikt kunnen worden in je account. Deze templates kun je direct bewerken.

Overzicht van alle templates

Een overzicht van alle templates vindt je in de configuratie onder templates.

Zo navigeer je naar je templates:

• Ga naar configuratie in de linkerkolom
  • Klik op templates onder klantcommunicatie

Hier heb je een overzicht van alle templates die in je account staan. Alle templates die in deze lijst staan en niet op verborgen 'ja' staan kunnen gekozen worden bij het maken van de bonnen.

Voorbeeld van het overzicht:

Je ziet per template de volgende informatie:

Kolom Opties Uitleg
Naam Naam Dit is de naam die getoond gaat worden bij het selecteren. Deze kun je aanpassen.
Land Land Dit zijn de landinstellingen. In Nederland noteer je een datum bijvoorbeeld als 10-01-2020, in Duitsland als 10.01.2020.
Taal Taal Dit is de taal van de template.
Verborgen Ja/nee Bij nee wordt de template getoond als optie, bij ja kun je deze niet kiezen in je account.
Systeemtemplate Ja/nee De template wordt door ons vanuit Rentman onderhouden en geupdate en kun je niet zelf aanpassen zonder te dupliceren.

Deze instellingen kun je per bon aanpassen door te dubbelklikken op de bon.

Templates toevoegen, dupliceren en bewerken

Het maken/bewerken van een template werkt het eenvoudigst door een vergelijkbaar exemplaar te dupliceren en vervolgens te bewerken.

Systeemtemplates worden door Rentman beheerd en kun je dus niet bewerken. Om een systeemtemplate te bewerken dupliceer je deze eerst zodat je de kopie kunt bewerken.

Let op: Informatie die op elke pagina terugkomt, zoals bedrijfsinformatie en bedrijfslogo, worden toegevoegd met briefpapier.

Om een template te dupliceren:

• Selecteer de gewenste template > klik op de de knop item_dupliceren.PNG'Item dupliceren'.
  • Wijzig rechtsboven de naam van de template voordat je opslaat.

Voor het bewerken van een template selecteer je de gewenste template en klik je op de knop Bewerken.PNG'Item bewerken'.

Om een geheel nieuw template te maken klik je linksboven op Plus.PNG'Voeg toe'

Template editor

In de rechterkolom van de template editor zie je de gegevens van je template.

• Naam: Hier vul de naam van de template in pas je deze aan.
  • Type: Kies hier het type template.
  • Verborgen: Je kunt ervoor kiezen om de template te verbergen als keuzeoptie.
  • Dunne lijnen: Bepaalt of de kaders dunne lijnen of dikkere lijnen moet bevatten in het .PDF bestand.

Extra uitleg: De bon wordt opgeslagen als PDF-bestand. Omdat er verschillende programma's/versies zijn die deze PDF-bestanden openen, wordt niet elke bon hetzelfde weergegeven. In sommige gevallen vallen dunne randen weg als de bon wordt weergegeven (bijvoorbeeld in de Safari browser). Normale (dikkere) randen worden altijd weergegeven.

• Voorbeeld: Selecteer een bon om als voorbeeld weer te geven in je gecreëerde template.
  • Briefpapier: Kies een standaardbriefpapier voor de template. Deze kun je altijd wijzigen bij het genereren van een bon.

Modules toevoegen aan je template

Een bon is opgebouwd uit verschillende modules. Onderin de rechterkolom van de editor vind je alle modules die je kunt toevoegen.

De modules worden automatisch ingevuld met de juiste gegevens van het geselecteerde project. Aan de hand van de modules kun je een bon opbouwen.

De moduleblokken kun je met de muis in je bon slepen. Wanneer je bijvoorbeeld de module 'materialen' toevoegt, worden automatisch alle materiaalgegevens van een project in de bon opgenomen. Een preview hiervan kun je zien door een bon te kiezen onder 'Voorbeeld'.

Module online betalen toevoegen

1. Selecteer de module online betalen aan de rechterkant.
  2. Sleep de module naar de juiste plek in de template.
  3. Selecteer de knop door op de knop te klikken.
  4. Pas de kleur en grootte van de knop aan.

Klik op de bewerkknop rechtsboven in de module om de tekst van de knop aan te passen.

Modules bewerken

Iedere module in de template kan bewerkt worden. Om een module te bewerken selecteer je de module in de bon. Bij het selecteren verschijnen er drie opties rechtsboven in de module de volgende drie knoppen:

Verplaatsen.PNGVersleep de module naar een andere plek in de template.

Verwijderen.PNGVerwijder de module.

Bewerken2.PNGBewerk de module.

Via de 'bewerk' knop opent er een nieuwe pop-up venster waar verschillende onderdelen aangepast kunnen worden. In het bewerkvenster dat opent vind je twee tabbladen: gegevens en kolommen.

Het 'gegevens' tabblad bevat een serie dropdown menu's waarbij opties als opmerkingen, totalen en kortingen geselecteerd kunnen worden. Door te klikken op 'geavanceerde instellingen weergeven' kun je opties nog uitgebreider aanpassen. Daar kun je bijvoorbeeld aanpassen in welke bedragen je welke kortingen wilt verwerken.

In het tabblad 'kolommen' vind je de kolommen die in de module worden weergegeven. In het linkerrijtje staan de kolommen die op dit moment worden weergegeven. Nieuwe kolommen kunnen van rechtse naar de linkerrij gesleept worden.

De volgorde van de kolommen kan door slepen worden aangepast. Iedere kolom heeft een aantal opties die je kunt bewerken. Zo voeg je bijvoorbeeld tijden toe aan de materiaalgroepen module in een pakbon:

Variabelen invoegen

In de tekstmodule kun je vervolgens variabelen toevoegen. Deze kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld de naam, datum, of prijs van het totale project. Deze variabelen worden overgenomen van het project dat geselecteerd is bij 'Voorbeeld', 'Bon'. In onderstaand voorbeeld gebruiken we variabelen om enkele basisgegevens in een tabel toe te voegen:

•   Datum
  •   Naam van het project
  •   Huurperiode van het project

Sectiekolommen

Naast modules kun je ook sectiekolommen toevoegen. Deze staan rechts op je scherm onder modules. In deze kolommen kun je vervolgens weer modules plaatsen. Door sectie kolommen toe te voegen kun je modules kleiner maken. Ook deze voeg je toe door te slepen. Je kunt kiezen uit 2, 3, 4 of 6 kolommen.

Modules kun je vervolgens in kolommensecties slepen. De modules worden dan automatisch op het juiste formaat ingevoegd.

Je kunt de modules/sectiekolommen die al in de template staan verslepen door op het Verplaatsen.PNG icoontje te drukken.

Je kunt sectiekolommen naar wens breder of smaller maken door ze te verslepen.

Module ‘Tekst’

De module 'Tekst' is een module waar je zelf gegevens in kunt vullen. Hier kun je verschillende dingen invoegen en aanpassen. Sleep de module op gewenste plek in de bon en klik op het Bewerken2.PNG icoontje voor bewerken om tekst toe te voegen.

Je kunt nu tekst toevoegen en de opmaak aanpassen (koppen, uitlijning, blok etc.).

Let op: Bij het invoeren van tekst bevestig je ingevoerde tekst door op Enter te drukken. Bij het indrukken van Shift + Enter ga je een regel naar beneden.

Tabellen invoegen

In de tekstmodule kun je ook een tabel invoegen. Om een tabel toe te voegen klik je op 'Tabel', en selecteer je het aantal kolommen en rijen voor de tabel.

Opmaak en uitlijning van modules bewerken.

Van iedere module kun je de opmaak en uitlijning aanpassen. Dit werkt als volgt.

1. Selecteer een module door er in je bon op te klikken.
  2. Onder 'Eigenschappen bewerken' stel je gewenste opmaak en uitlijning in.

Op deze manier geef je aan hoeveel ruimte je boven, onder, links en rechts wilt hebben. Daarnaast kun je een rand toevoegen (vierkant of afgerond). In het voorbeeld hieronder maken we een vak waar de klant zijn/haar handtekening neer kan zetten.

Knippen en plakken van modules naar andere templates

Als je een module naar wens hebt aangepast in een template kun je deze kopiëren naar andere templates. Dit werkt zo:

• Open de template waarvan je de module wilt kopiëren
  • Selecteer de module
  • Onder 'Eigenschappen bewerken' (rechterkolom) klik je onderin op "Opties knippen/plakken". Er opent een scherm met codetekst die alle eigenschappen van de module bevat.

• Gebruik Ctrl + A om de tekst te selecteren
  • Kopieer de tekst met Ctrl + C
  • Open de template waar je de module naar wilt kopiëren en open of voeg een module toe
  • Open opnieuw de "Opties knippen/plakken"
  • Plak de gekopieerde tekst met Ctrl + V en klik op 'Opslaan'

De module is nu toegevoegd aan je andere template.