Materialen inhuren

Beschikbaar voor: Lite Classic Pro

Met Rentman heb je overzicht van je materiaaltekorten en kun je snel een inhuuropdracht aanmaken. Je kunt materialen op twee manieren inhuren: in de hoofdmodule 'inhuur', en vanuit projecten onder het kopje 'inhuur'.

In het hoofdvenster van de inhuurmodule heb je een overzicht van alle gemaakte inhuurbonnen en kun je een inhuuropdracht toevoegen. Net als bij projecten kun je de status van je inhuuropdracht aangeven en wijzigen.

De mogelijkheid om inhuuropdrachten te maken is bepaald in de gebruikersrechten. Ga naar configuratie > gebruikersrollen > item bewerken en voeg de rechten voor inhuur toe.

-

Materiaaltijdlijn in project

Wanneer je meer materialen hebt gepland dan in het systeem staan zullen deze rood gearceerd staan in je projecten. De tijdlijn in het materiaaloverzicht van je projecten toont de voorraadgegevens van geselecteerde materialen over de projectperiode.

> De tijdlijn opent als je op dit icoon klikt vanuit het materiaaloverzicht in je project.

Materiaal: Bovenaan in de tijdlijn zie je het aantal artikelen dat je beschikbaar hebt voor een periode. Het getal toont de totale artikelvoorraad (inclusief inhuur) minus het aantal geplande artikelen. De balk kleurt rood wanneer er meer materialen gepland staan dan er beschikbaar zijn.

Magazijnvoorraad: Deze balk toont het aantal eigen voorraad van het materiaal (exclusief eventuele inhuur).

Projecten: In het onderste deel zie je alle projecten waarop het materiaal staat geboekt. De donkergrijze balk is het project waar je in werkt, de lichtere grijze balken zijn andere projecten die het materiaal gebruiken. Het getal tussen haakjes () toont het geplande aantal voor het project.

Indien je een materiaaltekort hebt op het huidige project is de grijze balk rood omlijnd.

Inhuur: Wanneer je een inhuuropdracht hebt aangemaakt zal dit als een blauwe balk zichtbaar zijn in je tijdlijn.

Wanneer je met je muis over een balk gaat verschijnt een tooltip met meer gedetailleerde voorraadinformatie van het materiaal.

Indien je project in optie staat zullen de materialen niet automatisch gereserveerd worden. De beschikbaarheid wordt wel getoond in de bovenste balk van je tijdlijn.

Materiaalreserveringen

De projecten in je tijdlijn zijn groen of rood omlijnd. Groen betekent dat al het benodigde materiaal op voorraad is. Een rode omlijning signaleert een tekort. In dat geval moet je je materiaalreserveringen aanpassen voor dit project.

Wanneer je op een projectbalk in de tijdlijn klikt opent onderstaand scherm met een overzicht van je reserveringen.

Vanuit het scherm 'Reserveringen' kun je materialen aan een project toewijzen of verwijderen.

In het scherm zie je hoeveel je gepland hebt, waar de voorraad vandaan komt en hoeveel je eventuele tekort is. Wanneer je materiaal wilt toewijzen aan het project doe je dit door het gewenste aantal in “Gereserveerd voor project” in te geven en op “Opslaan” te klikken.

Toewijzing voorraad verschuiven

Wanneer je op het plus (+) icoon klikt bij 'magazijn' in het reserveringsscherm zie je waar de eigen voorraad momenteel voor gereserveerd staat.

Indien je materiaal van dat project wilt reserveren voor het huidige project kun je dit hier wijzigen: In het Reserveringsscherm pas je het aantal aan dat staat onder "De eigen voorraad is gereserveerd voor". Het materiaal dat beschikbaar komt zie je gelijk terug onder het kopje 'Beschikbaar'. Let op: dit is alleen mogelijk wanneer de projectperiodes volledig overlappen.

Inhuuropdracht aanmaken vanuit project

Vanuit een project kun je voor je tekorten direct een inhuuropdracht maken. Selecteer de materialen die je wilt inhuren en klik op meer acties  > selecteer ‘Huur in’ onder tekorten, er opent een nieuw tabblad waar je een inhuurbon kunt aanmaken. De inhuur zal in je tijdlijn als een blauwe balk zichtbaar zijn.

Tekorten

Binnen de inhuurmodule vind je onder de tab ‘Tekorten vind je een compleet overzicht van je voorraadtekorten per project. Hierin staan al je materialen die momenteel overboekt zijn. In het overzicht zie je per project welke, en hoeveel, materialen je tekort hebt.